ÅF-LOGIN

Bjud in till en magisk kräftskiva i ditt uterum

Sensommaren är här. Tiden då vi suger in det sista av utesäsongen, daggen pärlar sig på gräsmattan och kanske dras en och annan kräftbur upp i morgondimman. I uterummet lyser gubben i månen, det skrattas och skrållas. Sommaren går mot sitt slut men ändå känns den och grönskan alldeles nära. I RUM för fest Del 3 förvandlar vi ett inglasat uterum till kräftskivans mittpunkt.


Runda av sommaren med kräftskiva i uterummet

Redan på Medeltiden började man äta kräftor i Sverige. På 1700-talet skrev Cajsa Warg om recept på kräftkaka och kräftkorv. Och på 1800-talet etablerades kräftfisket där man serverade kräftorna varma direkt från grytan, detta tillsammans med ”kräftsupen” som var ett sätt att ta farväl av sommaren. Ja, historien kan göras lång men än idag är kräftskivan en festlig sammankomst där man träffas, umgås och helt enkelt rundar av sommaren tillsammans.

Att förlänga utesäsongen, att fortfarande kunna sitta ute, är något de flesta av oss önskar. När mörkret faller på och fuktiga kvällar gör intåg, är uterummet den perfekta platsen att bjuda in vänner och familj till. Låt gubben i månen lysa upp uterummet och det stora härliga kräftfatet ta plats på bordet. 


Uterum - En mysig oas för kräftskivan

I uterummet kan ni njuta inpå småtimmarna, utan mygg, vind eller regn. Kräftskivan får helt enkelt en ute-känsla utan att vara beroende av värme och vackert väder. Ni kan lugnt sitta kvar när regnet kommer och bara lyssna på smattret och tjattret runt bordet.

I ett inglasat uterum har du dessutom all världens möjlighet att skapa en mysig oas av kräftskivan med tända ljus, filtar, kuddar och girlanger. Glaset reflekterar vackert ljuset samtidigt som grönskan på utsidan blir endel av rummet. Kanske har olivträden fått flytta in från altanen och kylan på nätterna. Ett uterum är den ultimata platsen att förvara dina gröna växter i.

 Så, på med kräfthatten, bjud in dina nära och njut av tiden tillsammans i goda vänners lag.

 


Ett uterum för dig

Ett inglasat uterum – ett extra rum i huset eller familjens sällskapsrum. Ja, hur du väljer att använda ditt uterum är upp till dig. 

Hos VPP System kan du välja mellan oisolerade uterum till fullt isolerade för året-runt bruk. 

Läs mer om våra uterum eller testa att designa ett.

 

Tips på hur du kan inreda ditt inglasade uterum

Mattor skapar värme i ditt uterum 

Mattor ger liv till uterummet och framför allt värme. Låt en större matta ta plats under matbordet för att rama in platsen eller placera en matta under loungesoffan tillsammans med några större kuddar och plädar. På detta sätt har du skapat en härlig hörna för både dig och dina gäster i uterummet.

Mysig belysning i ditt inglasade uterum

Att inte ha för skarp belysning i ditt uterum är a och o. Häng upp en ljusslinga med dovt sken i taket eller placera den på en vägghylla. Du kan också lägga ljusslingor i glasburkar eller flaskor för en dekorativ mysbelysning på bordet, komplettera med levande ljus och du har skapat en härlig kvällsstämning i uterummet.

Förstärk myskänslan med eldstäder

Har du ett inglasat och stängt uterum är en skorstensfri spis ett alternativ för att skapa extra stämning i rummet. De flesta skorstensfria spisar drivs med bioetanol och är både lukt- och rökfria och ett bra alternativ till en kamin. Vem vill inte vila ögonen på en sprakande brasa framåt småtimmarna? 

Övermöblera inte ditt inglasade uterum

Tanken med ett uterum är att låta ljuset komma in och få en känsla av det öppna rummet där gränsen mellan ute och inne suddas ut. Möblera därför inte för mycket längs glasväggarna utan försök hålla det rent framför dessa. Vill du behålla det öppna och ljusa rummet och inte låta annat stjäla fokus, är därför regler nummer ett, att möblera mot eventuell husfasad eller centrera matgruppen i rummet etc. Uterummet ska fortfarande andas känslan av ute.

Välj grönska i uterummet efter säsong

Låt det gröna och växtlighet komma in i rummet. Plocka in blommor eller kvistar direkt från trädgården och placera ut på bord och hyllor. Låt större växter bli endel av inredning eller varför inte använda dessa som rumsavdelare mellan matbord och eventuell soffgrupp. Låt säsongen tala för sig själv med pioner och ängsblommor i juni, till stjärnflocka och rabattens luktärter i juli och låt augustikvällarna blomstra med stora maffiga dahlior i olika färger. 

ÅF-LOGIN