ÅF-LOGIN


Dags att bygga hus?

Har du precis köpt den där efterlängtade hustomten? Kanske drömmer du dig bort till huset som ska stå där. 

Det är nu det börjar! Alla roliga men också svåra val och beslut. Enplans eller tvåplans? Plåttak eller tegelpannor? Vitt eller svart? Röd eller kanske en gul dörr? 

Ja, valen är många och mitt i allt detta kan det vara svårt att veta i vilken ände du ska börja. Inspiration tas in och kanske känner du dig överöst med information från olika håll. 

Din husresa börjar nu

Vi har skapat en enkel guide som kan hjälpa dig under resans gång. 

Allt från tips på hur du ska tänka kring dagsljus och fönsterplacering i hemmets olika rum till hur du kan lyfta nivån på livskvalitén med stora glaspartier i ditt hem. 

 


Var ska huset stå och vilken hustyp ska jag välja?

Hur miljön på och runt din tomt ser ut är a och o för din planering. Har du direkt insyn av grannar eller förbipasserande? Ska huset stå högt eller lågt? Hur tänker du kring trädgårdens utformning? Kommer högre häckar att skapa insynsskydd för eventuella glaspartier eller vill du inte blockera utsikten, utan njuta av härliga vyer? 

Miljöns utformning spelar stort in när du ska välja typ av hus och placering. Misstag här, kan skapa huvudvärk i många år framåt. Lägg tid på att rita upp huset, vrid och vänd på det och markera dina idéer på tomten för att få en känsla av husets placering. 

Glöm inte att besöka tomten vid olika tidpunkter för att veta hur du kan dra nytta av väderstrecken. Skuggar kanske grannens hus vid en viss tidpunkt? En altan är att föredra i söderläge för att kunna njuta av grillkvällen men vill du lapa sol och ta morgonkaffet ute, så ska du ha väst med i planeringen.  


Ta hjälp av proffs

Har du möjlighet ta gärna in en trädgårdsarkitekt redan när du beslutat om husmodell, gärna innan huset placeras ut. Detta för att få en totalbild över tomten och sy ihop huset mot utemiljön på bästa sätt. 

Trädgårdsarkitekter har även stenkoll på bygglov, vilket kan krävas för både staket och murar. Ta reda på förutsättningar och vad du får göra innan du tar nästa steg.


Glaspartier för bättre välmående

När du valt husmodell, placering på tomten och tagit hänsyn till miljön, är du troligen på god väg att veta hur du vill placera dina fönster och glaspartier. Tänk på att utgå från dagsljuset och en god optimering av detta för just ditt hem. Dagsljuset är livsviktigt, det bildar D-vitamin och ger dig energi. Detta bidrar både till gott humör, god sömn och en bra sinnesstämning.

Att välja glaspartier med smala siktlinjer och större dimensioner har stora fördelar, inte bara för hälsan. En varm sommardag kan det vara skönt att öppna upp större delar av huset mot omgivningen och låta köket eller vardagsrummet flyta samman med altanen och grillplatsen utanför. 

 


Skjut- eller vikpartier?

Med skjutdörrar kan du både öppna upp större delar av glaspartiet, samtidigt som du kan njuta av en vacker utsikt från insidan i stängt läge. Glasytan blir större och du får en ostörd sikt med bara ett mittmöte som brytpunkt mellan själva skjutdörren och det fasta glaset.

Vill du kunna öppna upp en hel vägg och verkligen njuta av att sudda ut gränsen mellan ute och inne, är vikdörrar att föredra. Väljer du detta får du en maximal öppningsyta. Du kommer dock få fler dörrblad synliga i stängt läge, och därmed inte lika mycket glas och transparens som en skjutdörr ger. Detta är en smaksak helt enkelt.

Vill du njuta av naturen och maximera ditt ljusintag i hemmet är även fasta rutor som löper från golv till tak att föredra. Byt ut delar av väggen mot ett enda stort glasparti, speciellt om du har något vackert utanför att titta på. 

Glaspartier kan även användas som innerväggar för att tillåta ljuset att vandra vidare in i hemmet. Var inte rädd att byta ut tex trappväggen eller andra avgränsare mot glas istället.

Antal glaspartier per rum?

En tumregel är att inte ha för många fönster i ett sovrum. Välj hellre ett större fönster eller en skjutdörr med slimmade aluminiumprofiler. Sovrum kräver alltid mörkläggning för en god sömn och risken för att ljuset tränger sig in från flera håll blir större om du har flera fönster. Det kan vara härligt att väva samman sovrummet med en balkong om du har ett två-plans hus. Det underlättar för vädring av sängkläder och du kan njuta av den friska luften på ett annat sätt.

I övriga rum är större ljusintag att föredra, speciellt för oss här i Norden, där den mörka tiden på året kräver att vi drar nytta av de få soltimmar vi får. Välj därför större dimensioner på dina glaspartier framför små fönster, detta för att skapa rymd och ljus i hemmet. Låt vardagsrummet bada i dagsljus genom att satsa på skjut- eller vikpartier som vetter mot trädgård eller annan vacker utsikt. Återigen, var noga med placeringen. Du ska inte störas av det du tittar på utanför, rummet mellan ute och inne smälts samman och blir till ett genom stora glas.

 


Glöm inte solavskärmning

Gassar solen på i söderläge, är en bra solavskärmning relevant att ta med i planeringen. Även om glas med bra U-värde motverkar värmeintrång, så ska det kännas behagligt att vistas inomhus utan att bländas. 

Att fånga solens strålar utanför glaset med markiser eller kanske en pergola kan vara en idé men se till att altantak eller annat inte mörklägger mer än önskat inomhus. Dagsljuset har en viktig och hälsofrämjande effekt på oss människor – detta vill vi inte motverka genom att ha överhängande tak på fel ställen och därmed bygga igen ljusinsläppet.

Lycka till på husresan

ÅF-LOGIN