ÅF-LOGIN

Inglasat uterum - En vinst för hälsan

Ingen hälso-boost är väl så naturlig som självaste dagsljuset. Att få tillräckligt med D-vitamin, och därmed energi, som ska räcka för att orka fokusera, sova gott om nätterna, motverka stress och fungera som endorfinhöjare, är a och o för ditt välbefinnande.

I Skandinavien upplever en stor del av oss att energinivån sjunker under vinterhalvåret. Det är mörkt när du går till jobbet och mörkt när du jobbat klart för dagen. Att ta vara på dagsljusets få timmar är därför extra viktigt med tanke på att vårt intag av D-vitamin avsevärt går ner under denna tid på året.

Ett uterum kan förbättra hälsan och välbefinnandet genom att erbjuda ljus, frisk luft, naturkontakt, avkoppling och möjlighet att odla växter. Det är dock viktigt att se till att uterummet är välventilerat och hålls rent och fräscht för bästa resultat.

5 skäl varför ett inglasat uterum är bra för din hälsa

Ljus 

Uterum är vanligtvis byggda med stora fönster och glaspartier som låter stora mängder naturligt ljus komma in. Detta kan öka produktionen av D-vitamin, vilket hjälper till att förbättra humöret och motverka depression.

Frisk luft

Genom att koppla samman uterummet med trädgården eller naturen kan man få tillgång till frisk luft och förbättrad luftkvalitet. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för personer med astma eller allergier.

Naturkontakt

Att vara i kontakt med naturen har visat sig vara fördelaktigt för hälsan och välbefinnandet. Genom att ha ett uterum kan man få en känsla av att vara utomhus samtidigt som man är skyddad från väder och vind.

Avkoppling

Ett uterum kan vara en plats för avkoppling och återhämtning. Att sitta i uterummet och ha en paus från vardagens stress kan bidra till att minska stressnivåerna och påverka hälsan positivt.

Grönområden

Många uterum är omgivna av grönområden eller trädgårdar, vilket ger möjlighet att odla växter och blommor. Att ta hand om växter och trädgård kan vara terapeutiskt och ett sätt att koppla av på.

Många hälsofördelar med ett uterum

Att tillbringa tid i naturen har visat sig ha en rad hälsofördelar. Studier har visat att regelbunden exponering för grönområden kan minska stressnivåerna, förbättra koncentrationen och öka immunförsvaret. Uterummet ger möjligheten att spendera tid utomhus på ett bekvämt och skyddat sätt.

Uterummet kan också användas för att främja fysisk hälsa. För många kan livspusslet sätta käppar i hjulet för att komma i väg till det där träningspasset. Har du ett uterum, varför inte rulla ut yoga-mattan här. 

Förutom de fysiska och mentala hälsofördelarna är uterummet också en plats där man kan koppla av och återhämta sig. Det kan vara en plats för att läsa en bok, meditera eller umgås med nära och kära. Att ha tillgång till en sådan plats kan ge oss möjlighet att ta en paus från vardagens stress och ladda om batterierna.

 

Återhämta dig i ett uterum

Sammanfattningsvis är uterummet en plats för hälsa och välbefinnande. Med sin koppling till naturen ger det oss möjlighet att njuta av frisk luft, naturligt ljus och utomhusaktiviteter. Det är en oas där man kan koppla av och återhämta sig från vardagen. Så se till att ta vara på möjligheten att skapa ett uterum för att främja din hälsa och ditt välmående.