ÅF-LOGIN


KULÖR-GUIDEN:
Kul, cool eller stilren kulör?

Är det god tid att välja kulör på aluminiumprofilerna till ditt nya uterum eller kanske dina fönster och dörrar? Känn dig inte begränsad, valmöjligheterna är många men det kan vara bra att känna till hur val av lackering, kulör, glansvärde och struktur kan ge dina dörrar och fönster olika uttryck, som därmed påverkar ditt hems helhetsintryck. Men inte bara detta, dina glaspartier ska också hålla länge, därför behöver du veta hur klimat och exempelvis solen kan påverka beroende på ditt kulörval.

VPP hjälper dig på traven! Tillsammans med Albin Fransson på A-lackering – Skandinaviens största pulverlackerare av aluminiumprofiler, och vår alldeles egna lackeringsexpert Lasse Knutsson svarar vi på frågor som kan vara bra att känna till vid val av kulör.

Att välja kulör, glanstal och struktur på dina glaspartier är avgörande för både husets intryck och produkternas hållbarhet.

Att tänka på hur dina glaspartier exponeras för sol kan vara bra när du väljer blå/röda kulörer.

Bor du nära havet? Då ska dina glaspartier för-anodiseras för bästa hållbarhet.

Vilken färg kan jag få på mina glaspartier?

Att välja kulör är en en spännande djungel, Lasse Knutsson ger oss en insyn i detta.

– Rent generellt kan du få vilken färg du vill på dina aluminiumprofiler. Du kan ta med en egen färgkod som vi översätter till de färgskalor vi utgår ifrån eller så hjälps vi åt att titta på allt från standardkulörer till de mer skräddarsydda. Viktigt är att komma ihåg att färger kan uppfattas olika av olika personer, detta kallas metameriDet innebär att ditt öga kan uppfatta kulörer på olika sätt. Bland annat så är vit och grå två kulörer med högre metameri. Vid till exempel dagsljus reflekteras alla färger mer likformigt än vid glödlampbelysning där de gula färgerna reflekteras mer. Två olika nyanser av en färg kan därmed se identiska ut i ett ljus men skilja sig markant i ett annat ljus. En del uppfattar tex grå som skiftande blå medan andra ser lila inslag. Kommer du som kund med en kulörkod så kan vi snabbt se vilken grad av metameri denna har, vilket kan vara bra att känna till för att undvika eventuella fallgropar och besvikelser. 

Att tänka på när du väljer glanstal och struktur på dina fönster och glaspartier

Vad innebär det att välja glansvärde och struktur på ditt uterum eller glaspartier? Lasse Knutsson och Albin Fransson hos A-lackering berättar om skillnaden och hur t ex solen påverkar olika lackeringar.

– Profilens glansvärde är en sak som kan påverka dina glaspartiers utseende och uppfattning av kulör. Du kan idag välja mellan glanstal 80 som är extra glansig och glanstal 30 som är mer matt. Den sistnämnda är det vanligaste valet idag. 

– Utöver detta så kan du välja en kulör med textur eller struktur, vilket betyder att profilen inte är helt slät samt att den har en skiftande ton. Alla kulörer med struktur har ett glansvärde mellan 3-7. Detta är något vi tror är framtiden, då allt fler order går mot det matta.

– Kulörer som benämns Sablé är alltid i struktur och dem flesta är gjorda i superdurable kvalité, vilket betyder att dessa profiler har fem gånger bättre UV-skydd än profiler med glansvärde 80. Kort sagt är de mer beständiga mot solen än profiler med ett högre glansvärde. Detta extra skydd mot solen kallas superdurable. 

 

Hur påverkar klimat lackeringen av fönster och dörrar i aluminium?

Albin på A-lackering tipsar om hur ditt hus placering också kan påverka hållbarheten av kulören på dina glaspartier. Lasse menar samtidigt att detta är en viktig fråga att ställa kunden vid varje köp, hur kustnära huset ligger etc.

– Bor du sjönära, intill havet eller har en pool med klor, så vill vi gärna veta detta innan vi tillverkar dina glaspartier. Detta p.g.a att en filiform korrosion kan uppstå, där salt kan tränga in under lacken och skapa en korrosion av aluminiumet. En filiform korrosion förhindrar man genom att göra en för-anodisering av aluminiumprofilerna som extra skydd. Alternativt en så kallad seaside förbehandling.

– Man kan säga att det finns två risker med lackering:  Filiform korrosion eller att profilerna matteras. Profiler som är blå/röda eller med en mörkare kulör, samt med ett glansvärde på 80, brukar normalt matteras efter tre år p.g.a. solens UV-strålar. Vill du garantera att kulören står emot solen på bästa sätt, så ska du välja en kulör med struktur samt ljusa eller gråa toner.

 

 

Kan jag få samma färg på handtag och in- och utsida av mina glaspartier?

Lasse reder ut vilka möjligheter du har med tillbehör och interiöra- respektive exteriöra profiler.

– När det kommer till handtag så är silver standard, just för att markera var handtaget sitter. I övrigt kan du få vita handtag till VPP:s uterum och när det gäller Schüco-produkter går det att få handtagen i rostfritt/silver eller vitt och svart.

– Vad gäller interiört och exteriört kan du alltid få olika kulörer på in- och utsida av dina glaspartier såvida det finns ett isolersteg. Är det ett oisolerat uterum måste du däremot välja samma kulör på in- och utsida.

Att lackera glaspartier - en noggrann process

Vi fick en inblick hos A-lackering i Sävsjö och dess olika lackeringsprocesser. 

Nedan kan du följa några steg där profiler pulverlackas med precision för att senare bli en del av en produkt, kanske just i ditt uterum eller hus.

Har du fler frågor kring kulör och lackering? Kontakta gärna Lasse HÄR.

ÅF-LOGIN