Familjen Hellstens vinterträdgård i Bäckseda

Vinterträdgård med specialdesignade vikpartier

”Allt blev bättre än vad vi hade kunnat tänka oss”

Ingenting är omöjligt och något kan bli bättre än vad man tänkt sig. Det beskriver onekligen det Henrik och Tina Hellsten fick uppleva när de fullföljde drömmen om uterum.

När tanken om ett uterum väcktes var det svårt att få Henrik och Tina Hellsten på andra tankar - de hade bestämt sig. Därefter följde fem år av diskussioner innan bygget kom igång.

- Vi pratade mycket om placeringen då vi inte vill förstöra bilden av huset, berättar Henrik.
Att se familjen Hellstens hus i Bäckseda, strax utanför Vetlanda, och höra om dess historia gör att man förstår varför. 

Det stora timmerhuset är en mangårdsbyggnad som byggdes under 1850-talet på gården Mossgård. Omkring hundra år senare gick huset en dyster framtid till mötes då det planerades att rivas. 

- Men när de skulle börja riva huset så upptäckte de att timret, som var stommen i huset, var för fint för att slängas, säger Henrik.

 

Originalidéen ändrades

Istället plockades timmerhuset ner, flyttades några meter bort och byggdes upp igen. I samband med detta tror Henrik att huset målades mörkbrunt för att nu i dag ha fasadfärgen svart.

Henrik och Tina enades till slut om en placering som gör huset rättvisa. De enades även om VPP Systems lösning av isolerade skjutpartier VPP Design Isoler för att kunna njuta länge av vår, sommar och höst. Men när nedräkningen av antalet dagar till byggstart hade kommit igång började man vela.

- Vi insåg att vi vill nog kunna använda rummet året runt. Sen kände vi även att det vore behagligare med vikpartier så att man kan öppna upp helt och samtidigt slippa skarven i golvet, säger Henrik.

 

Att ändra från skjutpartier till Schüco ASS 70 FD vikpartier visade sig vara möjligt trots att byggstart var bokad.

2016 stod familjen Hellstens efterlängtade uterum färdigt. De specialdesignade vikpartierna, med olika kulörer på ut- och insida av vikpartierna, gör så att uterummet blir som ett med huset.

- För att få uterummet att smälta in med fasaden var det självklart att ha svarta partier på utsidan, men vi ville ju inte ha det på insidan, säger Henrik och tittar nöjt runt i det ljusa uterummet.

 

"Inte ångrat det en sekund" 

Med en fantastisk vy ut över deras trädgård och möjligheten att sudda gränserna mellan ute och inne, är det lätt att förstå varför det här är familjens nya favoritplats i huset.

- Projektet blev mycket större än vad vi först tänkt oss men vi har inte ångrat det en sekund. Allt blev bättre än vad vi hade kunnat tänka oss, säger Henrik.

Kontakta oss gärna med dina frågor

Ring vår växel på 0383-170 10
eller kontakta någon av våra medarbetare