ÅF-LOGIN

Skapa en mysig oas av uterummet

Med sommaren i sikte och årets första värmande dagar, kan vi inte annat än njuta. Vi spenderar mer tid utomhus, det fixas i trädgården, altanen ses över och vi börjar helt enkelt träffas mer. Kanske blir det en spontan grillkväll med grannarna eller en middagsbjudning i uterummet? 

I RUM för Fest – Del 2 kan du läsa mer om hur du inreder ditt uterum mysigt och stämningsfullt inför kommande sommarkvällar.

Längre kvällar i inglasat uterum

Den svenska sommaren bjuder oss inte alltid på ljumna och varma kvällar och nätter. Ett uterum förlänger inte bara säsongen, utan framför allt de senare timmarna på dygnet. 

Det är just här som uterummet tar ut sin fulla rätt. Här får du njuta av utelivet och grönskan på nära håll, öppna upp en vägg eller två och låta känslan av ute komma in. När graderna sänks och solen har gått ner, är det en fröjd att kunna krypa in i sitt ombonade och inglasade uterum och kunna fortsätta njuta av kvällen. 

Tips på hur du inreder ditt uterum

Mattor 

Mattor ger liv till rummet och framför allt värme. Låt en större matta ta plats under matbordet för att rama in platsen eller placera en matta under loungesoffan tillsammans med några större kuddar och plädar. På detta sätt har du skapat en härlig hörna för både dig och dina gäster.

Mysig belysning

Att inte ha för skarp belysning är a och o. Häng upp en ljusslinga med dovt sken i taket eller placera den på en vägghylla. Du kan också lägga ljusslingor i glasburkar eller flaskor för en dekorativ mysbelysning på bordet, komplettera med levande ljus och du har skapat en härlig kvällsstämning i rummet.

Förstärk känslan med eldstäder

Har du ett inglasat och stängt uterum är en skorstensfri spis ett alternativ för att skapa extra stämning i rummet. De flesta skorstensfria spisar drivs med bioetanol och är både lukt- och rökfria och ett bra alternativ till en kamin. Vem vill inte vila ögonen på en sprakande brasa framåt småtimmarna? 

Övermöblera inte rummet

Tanken med ett uterum är att låta ljuset komma in och få en känsla av det öppna rummet där gränsen mellan ute och inne suddas ut. Möblera därför inte för mycket längs glasväggarna utan försök hålla det rent framför dessa. Vill du behålla det öppna och ljusa rummet och inte låta annat stjäla fokus, är därför regler nummer ett, att möblera mot eventuell husfasad eller centrera matgruppen i rummet etc. Uterummet ska fortfarande andas känslan av ute.

Välj grönska efter säsong

Låt det gröna och växtlighet komma in i rummet. Plocka in blommor eller kvistar direkt från trädgården och placera ut på bord och hyllor. Låt större växter bli endel av inredning eller varför inte använda dessa som rumsavdelare mellan matbord och eventuell soffgrupp. Låt säsongen tala för sig själv med pioner och ängsblommor i juni, till stjärnflocka och rabattens luktärter i juli och låt augustikvällarna blomstra med stora maffiga dahlior i olika färger. 

Porslin och kuddar lånade från www.firmafanfar.se

ÅF-LOGIN