ÅF-LOGIN

Trakt Forest Hotel

Upplev skogen på nära håll


På kurviga småvägar genom Småland möter vi skogen. Ljuset letar sig in mellan tallarna och spricker fram över åkrar och ängar. Inte en bil i sikte, det enda som möter oss då och då är några mindre bebyggelser. Trakten känns orörd och genuin. Kanske lite som att tiden stannat men ändå är full av energi och liv. Ett möte med naturen i sin bästa kostym. 

Vi kör upp längs grusvägen och parkerar på en avskild plats. En noga genomtänkt detalj som vi snart ska bli varse om. Den väderbitna skylten TRAKT leder oss upp mot timmerhuset. Här möter vi Mattias Sälleteg, en av ägarna bakom destinationen. För det är just vad det är, en unik skogsdestination med tallarna svajandes i skyn och tystnaden som omfamnar hela trakten – Här på Trakt Forest Hotel, med sina fem skogssviter signerade självaste Gert Wingårdh, får vi uppleva skogens skådespel på nära håll.

Här på Trakt ska man känna att man kan landa. Det är ett av skälen varför du inte kan köra ända fram med bilen. Man ska helt enkelt inte påminnas om vardagen, utan föra tankarna bort från alla måsten mot lugnet som är här och nu. Andas skog och samtidigt få guldkant på tillvaron i form av en upplevelse framför ett hotell där man bara är ute efter själva övernattningen

En upplevelse av Småland

Men hur började allt? Hur kom idéen om att bygga fem skogssviter mitt ute i ingenstans? Mattias tar oss tillbaka till 2017 då han och hustrun Sandra började prata om att utveckla Sällegården där de bor.

Vi ville ha arbetet och livet runt hörnet och kunna njuta av Sällegården mer än bara på helgerna. Vi har i många år hyrt ut stugor till framför allt sommargäster från Tyskland och Danmark men vi ville ta det till nästa nivå – skapa något unikt på gården”.

Mattias köpte upp brandskadat timmer från den stora branden som härjade i Västmanland sommaren 2014. Detta ville de återbruka till nya timmerhus att ta emot sina gäster i. Men, något saknades, det kändes inte helt rätt.

Varför skulle besökaren välja just oss och ännu en röd stuga med vita knutar som inte är direkt sällsynt i Småland? Vi var helt enkelt tvungna att tänka till. Vad kan VI erbjuda som finns här, just hos oss? Och svaret var skogen”, säger Mattias.

 

Ett möte med naturen

På Trakt Forest får man uppleva skogen och trakten på nära håll. Maten som serveras i restaurangen kommer från betande djur i trakten, äggen från granngården och juicen från lokalt musteri.

Varför servera apelsinjuice när vi inte har några apelsinträd i trakten?”, menar Mattias.

Visionen genomsyrar hela destinationen. Det lokala finns med i varje hörn. De fem skogssviterna är ett genuint hantverk från lokala leverantörer. Allt från de stora glaspartierna, fönster och entrédörr levererade av VPP System till elen, snickerierna, smidet och golven. Det finns en röd tråd som alla har en gemensam nämnare – Att komma så nära naturen och skogen som möjligt.

Skogen speglar varje detalj

Materialen och färgerna i sviterna är noga utvalda med fokus på att avbilda skogen. Husen är isolerade med brand impregnerat termoträ som ger en hög isoleringsgrad tillsammans med välisolerade glaspartier och fönster. 

Glaspartierna som direkt hamnar i blickfånget när man kliver in i sviterna löper från golv till tak och suddar ut gränsen mellan ute och inne. Känslan av att vara uppe bland tallarna är påtaglig och magisk. Endast tunna aluminiumprofiler bryter panoramasikten. 

Att bara sitta här, i en av de lokalt tillverkade träfåtöljerna, och blicka ut mot de svajande träden skapar ett lugn. Här behöver man inte en TV eller Wifi. Här räcker det med att titta på skogens skådespeleri eller låta blicken vandra in i den sprakande braskaminen.

Minimal påverkan på miljön

Skogssviterna har alla namn uppkallade efter träd som du hittar i den småländska skogen. Alla med latinska namn som Salix och Betula. Sviterna är byggda på stolpar som gör att husen inte påverkar naturen eller tar av marken där de står. Här var tanken att låta naturen stå orörd i så stor utsträckning som möjligt. Det finns ett värde hos Trakt Forest Hotel, där Småland får vara Småland. Skogen är skafferiet och det läggs stor omsorg på miljön. Här bestämmer inte vi över tillvaron. Här är det skogen och naturen som bjuder in och välkomnar oss för en stund där varken stress eller oro finns.

På Trakt vill vi återskapa och bevara. Materialen, husen, detaljerna – allt ska smälta in i miljön och vara en naturlig del av landskapet utan att ta skada.  Du ska känna med alla dina sinnen, det är landskapet, hållbarheten, utsikten och tystnaden som ska stå i centrum.

Foto: James Silverman

ÅF-LOGIN