ÅF-LOGIN

Föregående bild
Nästa bild

 

Trendanalytikern Susanna Björklund ger oss ett djupdyk i trender och hur hon ser på våra hems framtid. 

 

Vad är en digital detox och hur spelar färg & form in i våra liv? Till sist, har den Skandinaviska minimalistiska eran sett sina glansdagar?

 

Riklighet beskriver den pågående trenden. Det ska inte längre vara minimalistiskt hemma utan finnas en lekfullhet.


Vad blir viktigt i våra hem 2024?

Susanna Björklund är trendanalytiker och designer med färg som sitt starka element. Hon vägleder också talanger inom branschen med sin undervisning på LAB Institute of Design. Här ger hon sin syn på våra framtida hem. Hur vill vi ha det hemma och vad blir viktigare att omge oss med?

Susanna beskriver hur vi har gått igenom turbulenta år och vår tids största trend har varit och är fortfarande en osäkerhet. När det finns en trend finns det ofta också en mottrend. 

– Sedan en tid tillbaka har vi sett en mottrend mot det digitala, jag tror att den kommer att bli ännu starkare. Våra hem ska vara trygga tillflyktsorter och vi längtar efter komfort och att komma hem till en mysig plats, vilket innebär färg, fler detaljer i möbler, textilier och naturmaterial. 

Hon menar att handgjorda produkter med känsla och utseende i enighet med detta är motsatsen till den virtuella världen vi tenderar att mer och mer leva i. 

– Hantverk får troligen större uppmärksamhet framåt och vikten av berättelser, rötter och tillhörighet är en del av detta. Denna mottrend kan också inkludera en digital detox, spela brädspel, spendera mer tid med familjen och uppskatta saker som är positiva och avkopplande. Vi vill spara energi och gå tillbaka till grunderna, säger Susanna.

 Lekfullt och personligt hem

 

Susanna kallar en framträdande trend för ”överraskningselementet”. Det finns lekfullhet och asymmetri i föremål, möbler och interiörer. Att mixa och matcha produkter, som har en historia är viktigt, och det känns rätt om det blir en krock i dessa stilar. 

– Vi har haft en lång era av att se många minimalistiska möbler, nu ser vi en förändring i proportionerna, där rejäla, tunga träbord och fylliga, rundade och mysiga soffor är på tapeten. Jag ser också att färger går mot en mer dämpad palett, med inslag av färgstarka punkter som dyker upp på ett okontroversiellt sätt. Grönt går mot blå nyanser, brunt och vinrött är en enkel bas att blanda med färger som rött och orange. 


Vilken inredningsstil ska jag välja?

 

Att blanda stilar är absolut helt rätt enligt Susanna. Numera är det helt okej att ha sidenklänning och sportskor. Vi blandar olika klädstilar, nytt och gammalt, vilket också nu syns i inredningstrenderna.

– Folk tänker inte som tidigare, att man inte skulle ha en röd stol mot en vägg i en annan nyans av rött. Att det till exempel skar sig med rosa och rött som kombination. Du kan blanda stilar precis som du tycker och det är okej. Nu är man modigare och framför allt folk som gillar färger vågar blanda efter eget tycke och smak. 

Susanna fortsätter med att beskriva hur den minimalistiska Skandinaviska stilen har ersatts av riklighet och lekfullhet i våra hem. 

– Den typiska Skandinaviska stilen började redan för flera år sedan att tappa popularitet. Man måste ändå komma ihåg att trender alltid är subjektiva. Det finns inte någon kollektiv inrednings- eller modetrend som alla måste följa. Känn in vad du själv gillar, både när du tittar på nätet, går i affären eller är hemma hos vänner. Känn in vad som påverkar dig positivt, vad du blir glad av.

Den typiska skandinaviska stilen började redan för några år sedan tappa i popularitet. Man måste ändå komma ihåg att trender alltid är subjektiva. Det finns inte någon kollektiv inrednings- eller modetrend som alla måste följa.


Hållbarhet i hemmet 2024

Susanna beskriver hållbarheten i hemmet och menar att detta inte är en trend utan en viktig ingrediens i design från början till slut. 

– Det är faktiskt ganska förvånande att hållbarhet har stått i centrum för diskursen i flera år när det kommer till mode, men mindre när man diskuterar heminredning och dess material. Naturligtvis ska det handla om att köpa mindre men bättre och att välja material av god kvalitet. Man bör också tänka på återvinning och livscykeln av en produkt. Vad händer när produkten är förbrukad? Smaker förändras mycket långsammare än trender, så man bör välja produkter man verkligen gillar, oavsett om de är trendiga eller inte.

Naturligtvis ska det handla om att köpa mindre men bättre och att välja material av god kvalitét.

Björklund beskriver särskilt unga designers som fokuserar på upcycling och använder material som anses vara avfall för någon annan. 

– Vi kommer att se mer av unga designers där upcycling står i centrum. Estetik spelar fortfarande en viktig roll i design, och så ska det vara, ingen vill köpa en ful produkt bara för att den är hållbar. Det kommer aldrig fungera i längden. Däremot etablerade och välkända plattformar och företag som säljer och köper begagnade produkter blir mer och mer populära, även bland människor som tidigare inte varit sugna på att tänka på begagnat. Företag börjar erbjuda fler tjänster som reparation, återvinning och uthyrning. Vi har länge kunnat hyra kläder, verktyg och konst, kanske får vi snart chans att hyra fler möbler också. Det finns redan några exempel på företag som börjat ställa om till detta, avslutar Susanna.


Ett hem för dig

Hur du väljer att forma ditt hem är minst sagt ett personligt val – Testa kulörer, stil och design på dina glasfasader, skjutdörrar eller fönster i vår konfigurator nedan.

Foto: Martti Järvi

ÅF-LOGIN