ÅF-LOGIN


UTERUMSGUIDEN:
Att bygga uterum från golv till tak

Att bygga ett uterum från golv till tak är en spännande process som ger dig möjlighet att skapa ett extra rum där du kan njuta av naturen och ljuset året runt. I vår uterumsguide får du tips och råd kring bland annat materialval för att bygga ditt drömmars uterum. 

Vill du ha ett fullt isolerat uterum för året-runt bruk? Kanske vill du vika undan en hel vägg för maximal utekänsla?

Komposit, trätrall eller klinker är vanligt i uterum. Det finns även flera mattor avsedda för just dessa rum.

Skjutdörrar eller skjutfönster? Fasta glas eller vikpartier? Valmöjligheterna är många i ett uterum!

Hur vill du använda ditt uterum?

Syftet med ditt uterum: 

Det första du behöver ta reda på är ditt syfte med uterummet. Ska det hålla för året-runt bruk och därmed vara isolerat? Eller ska det användas som ett rum för förlängd utesäsong, från vår till höst? När du bestämt ditt ändamål, vet du också vilken typ av isolering du behöver samt vilken grund och tak som krävs för att uppfylla ditt syfte.

Grund, stomme och tak i uterummet

Bestäm vilken typ av grund uterummet ska byggas på. Det påverkar valet av golvmaterial och isolering. 

För klinker och stengolv rekommenderas en gjuten betongplatta med eventuell golvvärme. Har du en befintlig altan med trallgolv som ska glasas in, kan du behålla trallen för de enklarare uterummen som inte är avsedda som året-runt rum. Dessa kan även kompletteras med heltäckande uterumsmattor eller t ex kompositgolv.

När det gäller övergången mellan uterum och hus – Tänk på höjdnivån på grunden i förhållande till anslutande rum eller trädgård. Det kan vara skönt att slippa höga trösklar och passager.

För taket kan du välja glas, kanalplasttak eller andra material beroende på önskad komfort och stil. Även takutformningen är en smaksak som gärna får följa husets karaktär och former. Välj mellan Pulpettak eller sadeltak.

Hos VPP System kan du köpa kompletta uterum med limträstomme inklusive kanalplasttak. Detta gör det enkelt för dig och din byggare att, med färdigkapade limträstommar, skapa ett fulländat uterum med endast skruvdragare och vattenpass. Limträ är dessutom vackert att titta på och vrider sig inte som annat trämaterial kan göra.

 

Pulpettak

Sadeltak

 

Golv i uterum

  • Klinker: Klinker är ett lyxigt och klassiskt golvmaterial för uterum. Det finns många vackra plattor att välja mellan, och du kan variera stilen med olika läggningsmönster. Tänk på att använda frostsäker klinker för utomhusbruk om ditt uterum inte är isolerat och vinterbonat. Ett annat tips kan vara att välja ett ljusare golv för att undvika överdriven värme under sommardagar.
 
  • Trallgolv: Trallgolv i trä är vanligt i enklare och oisolerade uterum. Om du redan har en existerande terrass eller altan med trätrall, kan du använda samma material för uterummet. En idé är att måla det med en pigmenterad olja för att ge det en hemtrevlig känsla. Du kan också addera en heltäckande matta för att skapa värme.
 
  • Träkomposit: Komposittrall har blivit allt trendigare i och utanför uterum. Det är tåligt, lätt att hålla rent och håller länge. Så här säger bland annat GOP som är leverantör av träkomposit trallgolv:

Komposittrall är inte bara slitstarkt utan även behagligt och mjukt att gå på. Dessutom underhållsfritt och du slipper flisor och stickor.

  • Stengolv/natursten: Natursten är ett vackert och hållbart alternativ. Det läggs i bruk och kan vara skiffer, granit eller kalksten. Stengolv har få nackdelar, men var försiktig med att tappa glas eller porslin på det.

 

  • Mattor: När det gäller mattor för uterum finns det flera alternativ att överväga. Mattorna skapar en varmare känsla i uterummet och ger en skön yta att gå på.

 

  • Heltäckningsmattor: Dessa fungerar bra i uterum och tål både väta, temperaturväxlingar och solens starka strålar. Du kan lägga dem direkt på befintligt trädäck, vilket är perfekt om du vill uppdatera ett äldre uterum eller använda ditt nuvarande trallgolv till ditt nya uterum.

 

  • Uterumsmattor: Det finns speciella mattor som är gjorda för utomhusbruk och passar utmärkt i uterum. Dessa är motståndskraftiga mot fukt och temperaturväxlingar. Överväg att använda dem för att skapa en ombonad känsla i ditt uterum, som dessutom håller länge.
 
 

Bygglov Uterum

Om du bygger ett helt nytt uterum med väggar och tak behöver du bygglov. Undantag kan finnas för vissa typer av uterum. Var noga med att kolla upp vad som gäller för just ditt uterumsbygge. Ett fristående uterum räknas till exempel som en nybyggnation medan ett uterum som byggs i anslutning till husets fasad räknas som en tillbyggnad. Hör med din kommun vad som gäller just för dig och ditt uterum.

 

Njut av ditt inglasade uterum från VPP

Förutom golv, tak och isolering, kommer själva inglasningen av ditt uterum. Ska du välja skjutdörrar, skjutfönster eller vikpartier i glas? 

Vi på VPP System måttanpassar alltid glaspartier enligt kundens specifikationer. Kika in i vårt sortiment för att hitta alla våra uterum efter säsong. Kontakta därefter en återförsäljare nära dig. Du hittar våra ÅTERFÖRSÄLJARE HÄR.

 Ditt uterum tillverkas därefter unikt för dig i våra fabrikslokaler i Småländska Vetlanda. HÄR kan du kika in i vår produktion, där vi skapat uterum sedan 1989. 

Kom ihåg att anpassa ditt uterum efter dina behov och önskemål. Lycka till med byggandet!

ÅF-LOGIN