ÅF-LOGIN


VILLAGUIDEN:
Husstilar med stora glas

Många förknippar stora fönster och glasfasader med moderna och exklusiva villor. Faktum är att aluminium är ett flexibelt, lätt och formbart material som gör att dess design och formspråk kan skräddarsys och anpassas efter olika hem. Här bjuder vi på inspiration kring olika typer av arkitektur och husstilar där man valt glaspartier i aluminium.

Glaspartier i aluminium kan anpassas och skräddarsys för alla typer av hus och hem.

Olika arkitekturer med glasfasader

Glaspartier i aluminium har blivit alltmer populära när det kommer till att ge hus en modern och stilren touch. Dessa eleganta glasfasader passar perfekt för olika typer av arkitekturer, oavsett om du vill framhäva en modern, industriell eller lantlig känsla. De olika typerna av arkitekturer på hus kräver olika typer av glaspartier i aluminium för att passa in i designen och stilen på byggnaden. Här är några exempel på hur glaspartier i aluminium har anpassats för olika arkitektoniska husstilar.

 

Skånedröm på Österlen

En typisk skånedröm mitt på Österlen. Här tänker vi kanske inte i första hand på stora glaspartier. Men med ett exceptionellt arkitektoniskt öga har man lyckats lyfta denna skånelänga till högre höjder. Med utsikt över Knäbäckshusen och Stenshuvud på härliga Österlen smälter villan in i landskapet. Stora skjutdörrar öppnar upp mot dess trevliga omgivningar och skapar en spännande arkitektur, där den äldre stilen möter det nya. Arkitekt André Phil har verkligen lyckats med att blanda materialval på ett harmoniskt sätt. 

 

Att låta den äldre typen av byggnadsarkitektur möta det nya skapar en spännande form och design.

   © Markus Linderoth
  © www.willanordic.se

Den skandinaviska kustvillan

Att välja glasfasader från golv till tak när man har havet som blickfång är för många en lyxig dröm. Men inte att förglömma, moderna och eleganta hem ska också kännas mysiga och hemtrevliga. I denna villa på västkusten valde familjen att kombinera svarta aluminiumfönster och dörrar, det svarta träet med IPE-trä, värmebehandlad ask, corten och sedumtak. Tillsammans med varma toner interiört skapar detta ett inbjudande, lugnt och vackert hem. Inte alls förvånade att denna pärla blev vald till årets hus hos Willa Nordic 2022. 

 

Ett elegant hem där varma materialval skapar en mysig miljö. Vikpartierna med stora glas ger möjlighet att vika undan en helg vägg.

  © Collectif Encore / Photo: Michel Bonvin

Gotländsk betongateljé

Är du på jakt efter en helt unik villa, där man inte vill spara på krutet, så är aluminium det perfekta materialet för att skapa något alldeles extra. Det lilla betonghuset med speciell gestaltning på Gotland har verkligen lyckats med alla dess kvaliteter. Ateljébostaden pryds av glaspartier i alla väderstreck och skjutbara dörr- och fönsterpartier gör det möjligt att integrera med naturen på utsidan. Huset har tidigare tilldelats Kasper-Sahlin-priset, ett pris som varje år delas ut till byggnadsverk med hög arkitektonisk kvalitet.

En småskalig pärla där formen är unik för att passa beställarens specifika önskningar.

Tillbyggnad med speciallösning

Har du möjlighet att bygga ut ditt befintliga hus? En god idé är att planera på detaljnivå för att få det utrymme du drömt om. Här valde kunden Schüco partier med speciallösningar för att få ett rum anpassat just för deras behov. Väl valda material som smälter in med huskroppen och där ljusinsläpp finns i alla väderstreck, dels genom fasta partier och dels genom större skjutpartier. 

Uterummet har flera speciallösningar som blev möjliga med glaspartier i aluminium.

Renovering av klassisk arkitektur

Även om klassiska hus har en mer traditionell design kan glaspartier i aluminium användas för att ge en modern touch. En renovering av detta klassiska hem skapade inte bara en magnifik utsikt med stora glaspartier, huset fick också en ny look samtidigt som man bevarade dess ursprungliga känsla. Kopplade fönster eller halvglasade altandörrar är ett klassiskt val när det kommer till fönster och dörrar. Här valde familjen att göra något helt annat. Nämligen att sudda ut den ena fasadsidan genom att byta till skjutdörrar och glasfasader. I och med detta öppnades huset upp, både vad gäller ljusinsläpp och närheten till utelivet. Ett genidrag när det kommer till renovering av ett klassiskt 90-tals hus.

En genomtänkt renovering förvandlade den klassiska 90-tals villan till ett mer öppet och ljust hem.

Uterummet mitt i villaidyllen

Att skapa ett innerum av ett uterum är inte alls dumt. I detta uterum mitt i villaområdet har man lyckats på alla plan. Ett större ljusinsläpp öppnar upp hemmet och skapar en mer öppen och härlig atmosfär. De stora glasen och vikdörrarna skapar en närhet till trädgården och familjen får njuta lite extra av utelivet. Att bygga ett uterum med isolerade glaspartier ger dig dessutom ett året-runt rum. Här behöver du inte stänga dörren när kylan kommer, utan kan njuta av alla våra årstider. Ett perfekt val när du vill få mer utrymme samtidigt som du säkrar sommarens grillkvällar.

Ett uterum där alla väggar kan vikas åt sidan gör att rummet upplevs som ett med utelivet.

Glaspartier i aluminium för ultimat form & funktion

Oavsett vilken typ av arkitektur ditt hus har kan glaspartier i aluminium vara en fantastisk designlösning. Dessa stilsäkra och hållbara glaspartier ger en modern och elegant touch till ditt hem, samtidigt som de erbjuder praktiska fördelar såsom ljusinsläpp, ljudisolering och energieffektivitet. Så om du funderar på att uppgradera ditt hus, överväg att använda glaspartier i aluminium för att ge det den perfekta kombinationen av form och funktion.

 

ÅF-LOGIN